@KTzone » 數碼 - 手機綜合討論 » 外置電池真的安全嗎?

2013-9-9 16:47 Baka153
外置電池真的安全嗎?

大家成日聽到外置電池不時發生問題,嚴重既可能會致命,其實市面有好多山寨式或雜牌貨真係存在好多安全問題。

[img]http://i1360.photobucket.com/albums/r656/QueenQoo/jjcc_zps088627ff.jpg[/img]

市面上充滿山寨或雜牌外置充電池,老化後容易發生危險

沒有安全认证最常見的問題

有D商店售貨員係介紹外置電池時只集中講電池的高容量和充电次数,或只講外置充既外觀或大細輕重,但對於佢既安全保障同相关认证就一概唔講。

其實買外置電池除左睇外觀之外,個外置電既安全性亦非常重要,大家買外置電池可以多問以下問題,例如,個產品有無相关既國際安全認證、個產品有無原廠保養、同時生產商有無幫個產品買保險?多問下對你既消費權益肯定有好處!
大牌子產品多數有國際安全認證,留意產品說明好重要!

[img]http://i1360.photobucket.com/albums/r656/QueenQoo/DSC_5311_zpsbc37abf2.jpg[/img]

:50:

2013-9-10 10:12 elete66
[b]山寨貸當然危險啦!會有爆炸風險。當然買有牌子好啦!
[/b]

:41:

2013-9-10 16:18 moonlie
請教一下怎樣才算是通過了國際安全認證?

2013-9-12 10:05 Oliver_K
一般來說只要是外置電池上有CE, FCC, RoHS 的字樣都表示通過了國際安全認證,好似上面那張圖片就很清楚的拍出了這些國際安全認證字樣,那就表示這個外置電池已經通過了國際安全認證。

[[i] 本帖最後由 Oliver_K 於 2013-9-13 09:07 編輯 [/i]]

2013-9-12 18:14 fatfaye
唔買山寨貨就一定安全

2013-9-13 11:16 xxx105
:38: 但是如果你唔瞭解多點,你都唔會知道自己買既產品得唔得,所以日常生活中就應該多瞭解一些生活常識,避免系購買既時候花錢買差貨。

2013-9-14 10:55 ChoiHJ
多謝分享!

頁: [1]
查看完整版本: 外置電池真的安全嗎?