@KTzone » 日常 - 飲飲食食 » 紅磡區船澳街25號地下 (祥興食品批發公司) 正黑店

2008-12-19 23:17 chakcarmen
紅磡區船澳街25號地下 ([color=Red]祥興食品批發公司[/color]) [color=Green]正黑店[/color]

[color=#000091]希望大家唔好幫襯這類商[/color]店

今日預到一件好憤怒的事情,有些商戶為所育為,當香港法律無到,助長這些商戶的行為,(原因就是無機構監管),結果任由這些店鋪欺壓香港市民,就算有這條法律,但是都無人去檢控這些商戶。

小女今日下午大約六時半,在紅磡船澳街25號地下([color=Red]祥興食品批發公司[/color])已經購買了十幾元支竹、洋蔥及蒜頭後,跟著再想買一包辣椒,
價值$3.5,

於是我就取了三個一元及三個兩毫子給該商戶,希望該商戶找回一毫子給我,
結果該商戶一位大約50歲的女店員很悔氣地說,我地唔收毫子,

(以我所知香港法例規定兩元以下的毫子,商戶是不能不收的),當時我已聲稱香港法例是一定要收兩元以下的毫子,不過該店員堅持不收,而且重責罵我買得果一元幾毫要比毫子佢,不段潑婦罵街咁,當時我覺得我買東西傘,唔洗比人咁責罵卦,

之後我亦說明如果佢地唔收,我會進一步行動,就是報警,我曾問店員兩次是否唔收我的錢,店員聽完後重話(好…咁你去報警啦) 因為佢地覺得就算報警的話都唔會有事,重做到擺明我無佢辦法咁,該名店員立即從我的膠袋內強搶了這包辣椒出來,話唔賣比我,

之後成班店員(共5至6人,全部都是40至50幾歲的女人)一起大聲地圍住責罵我,重話我連這種人都有,為了一元幾毫去報警,不知所謂,浪費立稅人錢,一人一句,嘈到在店內購物的人,全都望住我,重好似我犯了重罪咁,其實唔守法係佢地喎…

當時我就立即用自己手提電話報警,當佢地知道我已報警後,就5至6人大聲狂罵我,重慘過我去佢地店鋪乞錢咁,

之後差人終於到達現場,向商戶了解,商戶不單承認她們不收毫子,(還對差人說明佢地自己在店鋪門口已貼了張紙十分清楚,講明唔收毫子),講到個法例係佢自己定咁…重理直氣壯。

差人落簿後對我說明會開File,叫我向消費者委員會投訴,

之後我發覺該店鋪賣的支竹重貴過街市,而且回家後清洗支竹,發覺完來是臭的,當時真係好憤怒,該商店賣貴野、貨品又臭、跟本就唔食得、又無禮貌、態度惡劣、重圍住五至六個人勁大聲責罵我,說話難聽、自己犯完法重理直氣壯,

不好讓這些商戶為所育為,當香港法律無到,助長這些商戶的行為,(原因就是無機構監管)因為其實很多店鋪都會找回毫子給消費者,為什麼我們唔可以用來消費呢?真是不合理…

希望大家唔好幫襯這類商店

其實我已預過同樣情況多次(各行業都有試過,問題都好嚴重),

都唔知那裡可以投訴,谷得一肚氣。

2008-12-25 11:39 aktive
唔收毫子就係黑店?!

2009-1-7 17:30 bear276
其實好小事姐..唔洗甘嬲既

2009-1-28 12:56 punkysid
毫子黑店?
let it be..its only couple of bucks..

2009-1-28 23:53 1000me
pp

頁: [1]